Blog

Dijital Göçmen ve Dijital Yerli Kimdir?

Dijital göçmen ve dijital yerli kavramları günlük hayatımızda sık karşılaştığımız terimler değiller. Dünyada her zaman görülen kuşak farkları hızlı gelişim nedeniyle teknoloji alanında gözlemleniyor. Göçmen ve yerliler arasındaki teknoloji kullanımında pek çok farklılıklar görülüyor. 

Bu iki kuşak 1980 öncesi teknoloji kullanıcıları ve 1980 sonrası teknoloji kullanıcıları olarak ayrılıyor. Bu yazımızda sizler için iki kavram arasındaki farkları açıkladık. 

Dijital Göçmenler

1980 yılı öncesinde doğanlar dijitale göçmüş olanlardır. Göçmenler, doğdukları yıllar itibarıyla teknolojiyle fazla iç içe olmuş insanlar değiller. İnternetin ve elektrikli cihazların gelişimine tanık oldular. İçinde büyüdükleri ortamda bu teknoloji yoktu ve dijitalle tanıştıklarında yetişkinlik ya da yaşlılık dönemlerindeydiler. 

İçine doğdukları dönem dijitalleşmiş bir dönem olmadığı fakat ileriki yaşlarda dijitalle tanıştıkları için 1980 öncesi doğanlara dijital göçmen denir. Göçmenler genelde yenilikleri takip etmekte güçlük yaşarlar.  Dijitali bilgi almak için kullanırlar.

Elektronik cihazlar hayatlarının önemli bir parçası değildir.

Dijital Yerliler

Dijital yerliler 1980 sonrasında doğmuşlardır. Bu yüzden de dijitale adapte olmak zorunda kalmamış, yeniliklerin içine doğmuşlardır. Çocukluk hatta bebeklik yaşlarından itibaren dijitalle iç içe olmuşlardır. Bu sayede de teknolojiyi deneyimleyerek öğrenirler. 

İnternet nesli çocukları olarak da adlandırılırlar. İnterneti sadece bilgi edinmek için kullanmaz, keyifli vakit geçirmek, sosyalleşmek, oyun oynamak için de kullanırlar. 

Yerlilerin hayatlarında elektronik cihazlar önemli ve etkin rol alır. 

Dijital Yerli ve Dijital Göçmen Arasındaki Farklar 

Dijital göçmenler teknolojiyi yerlilere göre farklı kullanıyor. Kullanma sıklıklarından kullanma amaçlarına kadar çoğu şeyde farklılıklar gözlemleniyor. Yerliler etkin olarak teknolojik cihazları kullanırken göçmenler dijitalleşmeye daha uzak duruyorlar. 

Dijital Göçmenler  Dijital Yerliler
Kitap, dergi, gazete, televizyon, radyo gibi araçları kullanırlar Bilgisayar, telefon, tablet gibi cihazları kullanırlar. 
Yazılan yazılar uzun olsa da okurlar. Uzun yazılardan hoşlanmazlar. Görseller, videolar dikkatini çeker. 
Teknolojiyi yavaş kullanırlar. Sabırlılardır. En hızlı yoldan bilgiye ulaşmaya çalışır.
Adapte olmaya çalışır.  Yeniliklerin içine doğmuştur. 
Yüz yüze iletişim kurmayı tercih eder. Online iletişim kurmayı tercih eder. 

Sizin için bu yazıda yerliler ve göçmenler hakkında bilgilerimizi sunduk. Bu yazımızı beğendiyseniz blog sitemizdeki diğer içeriklere de göz atabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

reklam ajansı burs özel okul

seyr-i istanbul halic cafe diş hastanesi ne demek