Blog

Dönüşüm Oranı ile E-Ticaret Satışlarınızı Artırın

Dönüşüm oranı en önemli unsur olsa da e-ticarette satış yapmanın doğrudan doğruya sitenize gelen trafikle ilgisi vardır. Çünkü her bir ziyaretçi sizin için potansiyel müşteridir. Siz bunu biliyorsunuz ve bir e-ticaret sitesi açtınız. 

En kaliteli içerikleri ve ürünleri eklediniz. Eklediğiniz ürünlerin satılması için iyi bir SEO uzmanını işe aldınız. Arama motoru optimizasyonu bu uzman tarafından en iyi şekilde yapıldı. Sitenize çok iyi bir ziyaretçi trafiği geliyor.

Trafik geliyor ama e-ticaret sitelerinin birden fazla hedefi vardır. Gelen ziyaretçinin üye olması, siteyi sosyal ağlardan takip etmesi, mail abonesi olması, alışveriş yapması, tekrar geri gelmesi vb. bir çok hedef sayabiliriz. 

Trafik, e-ticaret siteleri için önemlidir ama ziyaretçilerin alışkanlıklarını etkilemek, en az siteye trafik sağlamak kadar önemlidir. Yapacağınız çalışmalar ile trafik rekabetinde rakiplerinizin arasında lider olabilirsiniz. Dönüşüm oranınız düşükse rekabet ettiğiniz her gün güç kaybedersiniz.

Ziyaretçi Alışkanlıkları ve Dönüşüm Oranı

İnternet geçmişten günümüze katlanarak büyüyen ve rekabetin hızla arttığı bir pazar haline geldi. Facebook ve Google liderliğinde mobil kullanım oranlarındaki artışla beraber internet kullanıcılarının sayısı ciddi artışlar gösterdi. 

E-ticaret piyasası bu büyümeden pay alıyor. Arama motorundan, sosyal ağlardan herhangi bir şekilde siteye gelen ziyaretçinin amacı ne olursa olsun, ister alışveriş yapmaya niyetli olsun, isterse video seyretmeye ilk istediği şey bilgidir. Ziyaretçi siteden bilgiyi alır ve ilk tüketimi gerçekleştirmiş olur. 

Bu noktadan sonra dönüşüm oranınızın artması için onları yönlendirmelisiniz.

Bilgiyi tüketen her ziyaretçi sitede yer alan diğer aksiyonları kullanır. Aksiyonların kullanılma oranı site yöneticilerine bağlıdır. Ziyaretçinin size üyelikle, mail aboneliği ile, sosyal ağlarla bağlı kalmasını sağlamak için;

  • Yazılım
  • Tasarım
  • İçerik

unsurlarını en iyi şekilde planlamalısınız. Bu şekilde bilgiyi tüketen ziyaretçi oldu. Siteye kendi kanalından bağlanan her ziyaretçi üyeye dönüştü. Sitede satın alma yapan her üye ise bizim için birer müşteri olacaktır. Siteye ziyaretçi çekmenin farklı yolları vardır. Bu zincirde başarılı olmanın yolları ise dönüşüm oranından geçiyor.

Satışlar ve Dönüşüm Oranı

E-ticaret sitesi olanların en çok dikkat etmesi gereken nokta toplam ziyaretçi içerisinde kaç kişinin satın almayı gerçekleştirdiğidir. Siteye giriş yapan toplam ziyaretçi sayısının %80’i satın alma yapmıyorsa bu oranı yükseltmek için farklı yollar arayabilirsiniz. 

Oran bu, trafiği artıralım derseniz dönüşüm oranı yine aynı kalacaktır. Siteye gelenlerin %80’i neden satın alma yapmıyor diye düşünmek yerine trafiği artırmak daha çok zaman ve maliyet isteyen bir iş olacaktır.

Grafikte görüldüğü üzere web sitelerine gelen her ziyaretçinin kendine özgü davranışı vardır. Kimisi sosyal ağdan takip eder kimisi mail aboneliği ile size ulaşır. Bilgiden bahsetmiştik, hatta siz en kaliteli içeriği sitenize eklemiştiniz. 

Her ziyaretçi bu bilgiye gelir, tüketir ve gider. Ziyaretçi aradığı bilgiyi sizde bulduğunda ilk aşama gerçekleşmiştir. Bilgiden memnun kalanlar mail aboneliği, sosyal ağ takipçisi olarak farklı bir dönüşüm sergileyebilir. 

Böylece ona ulaşmanın bir yolunu elde etmiş olursunuz. Mail abonesi, sosyal ağ takipçisi, organik kanallar ile gelen her ziyaretçi size kayıt olarak müşteriye dönüşebilir, dönüşüm oranınızın artmasına katkı sağlayabilir. Kayıt olması müşteriye dönüştüğü anlamına gelmez ama satın alma için ilk adımı atmış demektir.

Neden Dönüşüm Oranı

Dönüşüm oranlarını artırmanın faydalarını saymakla bitiremeyiz. E-ticaret sitelerinin en çok gerçekleştirmek istediği hedef en fazla müşteriye ulaşmaktır. Sürekli yeni müşteri gelmesi ve gelenlerin sürekli alışveriş yapması büyük bütçeler isteyebilir. Oranları artırmak ise hem daha az maliyetlidir hem de rakiplerinizin trafiği sizden fazlayken siz daha çok kazanırsınız.

Bu oranın ne olduğu ve faydasını kısaca anlatacak olursak; web sitenize her gün 40.000 ziyaretçi geliyor. Toplam 40.000 ziyaretçiden sadece 3.000’i sitenizden alışveriş yapıyor ve geriye kalan 37.000 ziyaretçi sitenizden çıkıp gidiyor. 

İstiklal Caddesi’nde bir dükkanınız olduğunu düşünelim. Dükkanınıza gün içerisinde 100 müşteri geldi ve siz sadece 7 kişiye satış yapabildiniz. Geriye kalan 93 müşteri hiçbir şey almadan çıkıp gitti.

Dönüşüm oranı der ki; bu kadar ziyaretçiye karşın bu kadar satış yapmışsın. Senin kapına kadar gelen müşterilerden şu kadarını satış yapmadan gönderiyorsun. Satış yapamadığın ziyaretçilerin oranı da budur. Siz de orana bakarak gelen her müşteriye satış yapmak için yeni stratejiler geliştirirsiniz. 

E-ticaret satışlarınızı artırmak için uygulayabileceğiniz bazı yöntemleri sizler için yazdık. Dijital dünyaya dair daha fazla bilgi için diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

reklam ajansı burs özel okul

seyr-i istanbul halic cafe diş hastanesi ne demek