Blog

Sosyal Medyada Kişisel Marka Olmak

Mobil cihazların yaygın kullanımı ve internet teknolojilerinin gelişimi, sosyal medyanın popülaritesinde hızlı artış sağlarken kişisel marka kavramı da gittikçe öne çıkıyor. Sosyal medya hayatın her alanında kendini gösterdiği gibi iş yaşamındaki profilimizi de olumlu/olumsuz etkileyebiliyor.

Doğru elemanı bulmak için araştırma yapan İK uzmanları ya da işverenler, sosyal medya profillerinden kişilerin karakterlerini tahmin edebiliyorlar. Bir kişinin Facebook hesabını nasıl kullandığı, attığı tweetlerde hangi konuları nasıl ölçüp biçtiği, yeteneklerini ve tecrübelerini sergilediği LinkedIn profili kariyerine doğrudan yansıyor.

Kişisel Marka Ne Demek?

Sosyal medyada kişisel markalaşmak, çalıştığınız(çalışacağınız) kuruma bolca katkı sağlar. Kurumun dışında kullanmak içinse kendi bilinirliğinizi zamanla sosyal sermayeye dönüştürebilirsiniz.

Markalaşmanın temelinde realite yer alır. Gerçek hayatta olmayanı sosyal medyada pazarlamak size sayıdan başka bir şey vermez. 

Rasyonel fayda sağlamayan 100 bin takipçi yerine, diyalog kurup, etkileşim aldığınız 20.000 takipçi sizi zinde tutar.

Google arama çubuğunda isminizi aratan bir kimsenin elde edeceği sonuçlar markanızın hakkında çok şey verecektir. Google hem sosyal ağ hem içerik olarak çeşitli sonuçlar elde edilmesini sağlar.

Sosyal medyada kişisel marka olmak, çeşitli kanallarda sivrilip yükselmek ile eş değer değildir. Sosyal medyada markalaşmak adınızın üzerine inşa ettiğiniz değerler bütünüdür. Sivrilmek daha çok kısa yoldan zengin olmanın yolları gibi bir tabire çıkıyor.

Kurumsal bir firmanın sosyal medya yönetimi yapılırken ismini arama motorunda arattığınız zaman ilk sırada resmi web sitesi gelir. Sıralamayı, Facebok ve Twitter hesapları takip eder. Basından haberler, sözlük ve forumlar sıralamayı takip edebilir. Olası şikayetler ve olumsuz blog yazıları ise korkulu rüya olarak karşınıza çıkabilir.

Kişisel Markanın Unsurları Nelerdir?

Kişisel olan da tıpkı kurumsal bir marka gibi insanlar tarafından bir bütün olarak algılanır. Fakat elbette bu markayı da oluşturan çeşitli unsurlar vardır. 

Kişisel markanın unsurları;

  • Üretimler: Alanınız ne olursa olsun kişisel markanızın önemli unsurlarından biri yaptığınız üretimlerdir. İster fotoğrafçı olun ister satışçı ürettiğiniz değerleri doğru yansıtmak markanıza değer katar.
  • Kişilik: Markanızı oluşturan önemli unsurlardan bir diğeri kişiliğinizdir. Çalışkan, iyiliksever ya da dürüst kişiliğinizi sosyal medya mecralarınıza yansıttığınıza emin olun.
  • Görünüş: Giyim tarzı, konuşma, jest ve mimikler görünüşünüzü yani imajınızı oluşturur. İmajınızın oluşturmak istediğiniz markaya hizmet ettiğinden emin olun.
  • İletişim: İnsanlarla ve topluluklarla nasıl iletişim kurduğunuz size ve tabii ki kişisel markanıza dair çok şey anlatır. 

Kişisel Marka Yönetimi Nedir?

Sosyal medyada kişisel markalaşmak için ne yapmam gerekiyor sorusunun cevabı: Online İtibar Yönetimi. Marka olmadan önce elimizde bulunan mevcut malzemeyi ölçüp biçmeliyiz. Arama motorlarında, bloglarda, sosyal ağlarda ilgili olabileceğiniz yahut direkt adınıza yapılmış çalışmalar olabilir.

Eldeki malzemeyi değerlendirdikten sonra hangi kanalların sizin için faydalı olduğunu belirlemek önem taşıyor. Sosyal medyada artık her biri farklı özellikler taşıyan birçok mecra var. Burada size ve alanınıza en uygun olanları seçmek her birindeki varlığınızı mecranın dinamiklerine uygun olarak düzenlemek önemli.

Farklı mecralarda gösterdiğiniz farklı yönlerinizle anlamlı bir bütün oluşturabilir, kişisel markanızın değerini büyütebilirsiniz. Elbette bunu yaparken paylaştığınız tüm içeriklerin tutarlı olması, markanızın değerine hizmet etmesi önemli.

Sosyal medyada kişisel marka olmaya dair bazı bilgileri sizler için yazdık. Dijital dünyaya dair merak ettiğiniz her şey için diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

reklam ajansı burs özel okul

seyr-i istanbul halic cafe diş hastanesi ne demek