Blog

Veri ve Cihaz Paylaşımının Tehlikeleri

Bu yazımızda veri ve cihaz paylaşımının artmasıyla beraber gelen tehlikeleri sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Yazımızda tehlikeyle beraber konuya dair yapılan bir araştırmaya ait raporu da bulabilirsiniz. 

Birçoğumuz bilgilerimizi ve bu bilgileri içeren cihazlarımızı başkalarıyla paylaşıyoruz. Ancak bu paylaşım trafiğinde, değerli ve hassas verileri de bir taraftan tehlikeye atmış olabiliriz.

Veri ve Cihaz Paylaşımında Veri Kaybı İstatistikleri

Kaspersky Lab’ın yayınladığı ve kullanıcıların veri paylaşımı alışkanlıklarını gösteren My Precious Data: Stranger Danger adlı rapora göre, verilerini ve cihazlarını paylaşan insanların dijital yaşamları, bunu yapmamayı tercih edenlere göre daha zorlu geçiyor; çünkü veri kaybıyla ve sorunlu cihazlarla karşılaşabiliyorlar.

Verilerini başkalarıyla paylaşan insanların dijital yaşamlarında sıkıntılarla karşılaşma ihtimali daha yüksek oluyor. Örneğin online ortamlarda veri paylaşımı yapan kullanıcıların yaklaşık yarısı (%47) akıllı telefonlarında veri kaybı yaşamış. 

Diğer yandan, başkalarıyla veri ve cihaz paylaşımı yapmayanların verilerini kaybetme olasılığının nispeten düşük olduğu görülüyor. Bu insanlar arasında akıllı telefonlarında veri kaybı yaşayanların oranı sadece %13. 

Tanımadıkları insanlarla veri paylaşanlar için ise riskler daha da yüksek; yabancılarla veri paylaşmış olan akıllı telefon kullanıcılarının %59’u verilerini kaybettiğini kabul ediyor.

Veri ve Cihaz Paylaşımında Cihaz Sorunları

Verilerini dijital ortamlarda paylaşan kullanıcılar aynı zamanda cihazlarıyla ilgili sıkıntılar yaşadığını da belirtiyor. 

Akıllı telefonlar özelinde en sık rastlanan sıkıntılar arasında;

  • İstenmeyen reklamlar (veri paylaşanlarda %51, paylaşmayanlarda %25), 
  • Pil ömrü sorunları (veri paylaşanlarda %41, paylaşmayanlarda %17), 
  • Kullanıcı isteği dışında arka planda çalışan uygulamalar (veri paylaşanlarda %19, paylaşmayanlarda %6) 
  • Zararlı yazılım bulaşması (veri paylaşanlarda %14, paylaşmayanlarda %4) görülüyor. 

Bu bulgular, veri ve cihaz paylaşımı ve cihazlar özelinde yaşanan sıkıntılar arasında güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koyarken, veri paylaşan kullanıcıların dijital yaşamlarında sıkıntıyla karşılaşma olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Yapılan araştırmaya göre cihazlarını başkalarına emanet eden, örneğin akıllı telefonlarını bir süreliğine bir başkasına veren, halka açık bir yerde telefonlarını kilitlemeden bırakan veya PIN kodlarını başkalarıyla paylaşan kullanıcılar için de benzer bir durum söz konusu. Telefonlarını başkalarıyla paylaşan kullanıcıların yarısından fazlası (%65), bunu yapmayanların %34’ün kıyasla, akıllı telefonları özelinde veri kaybettiklerini ifade ediyor.

Veri ve Cihaz Paylaşımında Nasıl Önlem Alınır?

Kaspersky Lab Tüketici İşleri Birimi Başkanı Andrei Mochola, “Araştırmamıza göre insanlar verilerini dijital ortamlarda aşırı bir şekilde paylaştığında, veri kaybetme ve sorunlarla karşılaşma olasılıkları artıyor” diyor ve şöyle devam ediyor: “İnsanlar cihazlarını başkalarıyla paylaştığında veya yabancıların erişimine sunduğunda ise bu sorun daha da ciddileşiyor. 

Sevdikleri, değerli verilerini online dünyada başkalarıyla paylaşmayı bırakmalarını bekleyemeyiz elbette, bu dijital dünyanın gerektirdiği bir şey, fakat bu durumda insanların verilerini ve cihazlarını bekleyen potansiyel tehlikelerden haberdar olması gerekiyor. 

Herkesi ihtiyaçlarına uygun bir korunma çözümü seçmeye teşvik ediyoruz. Bu şekilde, karmaşık ve hedefli tehditler tespit edilebilir ve kullanıcılar da verilerinin ve cihazlarının görebileceği potansiyel zarar en aza indirebilir. Böylece online dünyanın sunduklarından gönül rahatlığıyla faydalanabilirler.”

Veri ve cihaz paylaşımında değerli anıları ve diğer tüm önemli verileri güvende tutmak için Kaspersky Total Security gibi, PC, Mac, iPhone ve Android’de kullanılabilecek ödüllü çözümler mevcut. Yedekleme ve şifreleme gibi özellikleriyle kullanıcıların verilerini koruyan bu çözüm, Antimalware Protection, Software Cleaner ve Application Manager özellikleriyle de cihazların mümkün olan en iyi şekilde çalışmasına yardımcı oluyor.

 

Veri ve cihaz paylaşımına dair tehlikeleri sizler için derledik. Dijital dünyaya ilişkin daha fazla bilgi için diğer içeriklerimizi inceleyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

reklam ajansı burs özel okul

seyr-i istanbul halic cafe diş hastanesi ne demek